Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Δράσεις

Εικαστική Δράση: «Ο κόλπος του Λαγανά: τόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού» 2019

31-07-2019 16:30

Γλώσσα συνημμένου: Πολύγλωσσο Τύπος: Αρχείο PDF Χάρτης τοποθεσιών - Καλλιτέχνες και Έργα
Ενημέρωση: 31-07-2019 16:44 - Μέγεθος: 313.86 KB

Ο όμιλος για την UNESCO νομού Ζακύνθου, ακολουθώντας μια πολιτική για τον Πολιτισμό, που είναι ένας από τους τρεις πυλώνες του έργου της UNESCO, οργανώνει για δεύτερη χρονιά εικαστική δράση με θέμα Λαγανάς: τόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού'.

Είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο υποκείμενο έχει ανάγκη να κατασκευάσει ένα νόημα για την ύπαρξή του. Ο θεατής ερχόμενος σε επαφή με το έργο τέχνης συν-κα-τασκευάζει, με το δημιουργό, δίνοντας μια νέα, δική του σημασιοδότηση, το έργο. Η υποκειμενικότητα της ερμηνείας του, γίνεται ένα πολύπλευρο και ανεκτίμητο εργαλείο μέσα στη διαδικασία τού 'αισθάνομαι'. Η ποιότητα της αισθητικής πρόκλησης και της εικαστικής απόλαυσης μαζί με τα πλέγματα των συνειδητών και ασυνείδητων διεργασιών του θεατή, μεταφέρουν από το έκδηλο περιεχόμενο στην αλληγορία και το συμβολισμό. Είναι το σημείο όπου αναδύεται η δυνατότητα της τέχνης να ανανεώνει την αντιληπτική μας σχέση με την πραγματικότητα, κάτι που η καθημερινότητα πολλές φορές εξαφανίζει ή ευτελίζει.

Τοποθετώντας έργα τέχνης σε χώρους όπου απροσδόκητα εισέρχονται στο οπτικό πεδίο του θεατή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην εποχή μιας «πληθωριστικής ελευθερίας» όπου κυριαρχεί η υλιστική ευζωία, επιθυμούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση προϋποθέσεων «για την αναστοχαστική διαμόρφωση της ζωής σε βίο».

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην εικαστική δράση του ομίλου το καλοκαίρι του 2018 και φέτος, το καλοκαίρι του 2019. Ιδιαιτέρως, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κώστα Βαρώτσο που αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας αυτή και μας έδωσε την ευκαιρία εκθέτοντας έργα του και μιλώντας μας (Ζάκυνθος 2018) να επικοινωνήσουμε με την ποιητική του έργου του.

Γιοβάνα Λόξα
συντονίστρια της έκθεσης
πρόεδρος ομίλου για την UNESCO
νομού Ζακύνθου


Χάρτης τοποθεσιών


Έκθεση Εικαστικών Έργων - Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Διονυσία Αβούρη
Η Διονυσία Αβούρη γεννήθηκε και ζει στη Ζάκυνθο. Διδάχθηκε ζωγραφική και ακαδημαϊκό σχέδιο με δασκάλους τους Μαρία Ρουσσέα, Νίκο Χριστοφοράκη και Τάσο Ρήγα. Σπούδασε κεραμική (1992-1995) και από το 1996 δημιουργεί διακοσμητικά και χρηστικά κεραμικά στο δικό της εργαστήριο, όπου και λειτουργεί μόνιμη έκθεση με έργα της. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στη Ζάκυνθο και στην Αθήνα. Επίσης έχει πάρει μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα - παιδικά εργαστήρια.

Γρηγορία Βρυττιά 
Η Γρηγορία Βρυττιά (1983, Μέγαρα) είναι μία σύγχρονη Ελληνίδα εικαστικός. Το έργο της περιλαμβάνει γλυπτική από ύφασμα και χαρτί ,σχέδιο, ζωγραφική, κολλάζ, φωτογραφία και performances. Το 2002 έγινε δεκτή στην ΑΣΚΤ και το τμ.Εικ.& Εφ.Τεχνών, Α.Π.Θ. Σπούδασε γλυπτική στο δεύτερο, στο Α' εργαστήριο με καθηγητή τον Φώτη Χατζηιωαννίδη (Fotis). Με υποτροφία από το ίδρυμα Μιχελή απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Wimbledon College of Art U.A.L.U.K. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές παγκοσμίως.

Ελένη Γούναρη
Η Ελένη Γούναρη γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Ζάκυνθο. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Α' Εργαστήριο Ζωγραφικής Δ. Μυταρά και Σκηνογραφία στο Εργαστήριο Β. Βασιλειάδη. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων. Έχει κάνει επτά ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πάνω από ενενήντα ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων, αφίσες και έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε., Πολιτιστικών Συλλόγων, Εικαστικών ομάδων - όπως της ομάδας Just 5, της Mail Art, της Ash in Art, Art Way, του Ορίζοντα Γεγονότων Πολιτισμού, του Project 2 - και πολλών Καλλιτεχνικών Επιτροπών και Συμβουλίων. Έργα της βρίσκονται σε δημόσια κτίρια, ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης
Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα, σπούδασε graphic design και παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια φωτογραφίας. Τα τελευταία χρόνια είναι συνεργάτης της εταιρείας ειδησεογραφικών υπηρεσιών και παραγωγής περιεχομένου μέσων «jacasseur» (www.jacasseur.com). Έχει κάνει δυο προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες του, απόκοσμες κι ερωτικές, έχουν κάτι από τον ίδιο και την ιδιαίτερη ματιά του.

Ηρώ Μπρισκόλα-Τζινιέρη
Η Ηρώ Μπρισκόλα-Τζινιέρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. με δασκάλους τον Κ. Νικολάου, Γ. Μόραλη, Δ. Μυταρά και Π. Τέτση. Παρακολούθησε τα εργαστήρια ψηφιδωτού και κεραμικής και εργάστηκε ως συντηρήτρια ψηφιδωτών, ενώ αργότερα δίδαξε Ιστορία Τέχνης και Ελεύθερο Σχέδιο στην Τεχνική Εκπαίδευση. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Ζάκυνθο.

Αγγελική Μπρισνόβαλη 
Η Αγγελική Μπρισνόβαλη γεννήθηκε στην Ελλάδα. Σπούδασε Καλές Τέχνες και Ιστορία της Τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι εικαστικός και από το 2000 ζει στη Σύρο και εργάζεται ως καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου διδάσκει Σχέδιο & Χρώμα και Εννοιολογικό Σχεδιασμό. Έχει πτυχίο στη Ζωγραφική και την Ιστορία Τέχνης από το Pratt Institute της Νέας Υόρκης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Combined Media -από το Hunter College, NY. Ταξιδεύει εντατικά με σκοπό να αναπτύξει στην δουλειά της τη θεματολογία της φύσης και της οικολογίας. Στα οδοιπορικά αυτά διερευνά την κοινωνική και φυσική οικολογία και τρόπους που αυτή εκφράζεται μέσα από τις γεωπολιτικές σχέσεις των ανθρώπων που συναντά. Οι εγκαταστάσεις και τα περφόρμανς που δημιουργεί είναι βασισμένα σε αυτές τις αναζητήσεις κάνοντας χρήση ενός συνδυασμού τόσο νέων όσο και παραδοσιακών μέσων έκφρασης στην τέχνη και στο σχεδιασμό. Τη ζωγραφική της τα τελευταία χρόνια την επικεντρώνει στην παρατήρηση της Ελληνικής φύσης από όπου και αντλεί αποκλειστικά τα θέματά της. Τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και συλλογές ιδρυμάτων στην Αμερική και την Ευρώπη.

ΩΑΝΝΕΣ (Γιάννης Μπρούζος)
Ο ΩΑΝΝΕΣ a.k.a Γιάννης Μπρούζος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977. Διδάχθηκε γλυπτική και σχέδιο δίπλα στον γλύπτη Μπάμπη Βούτο. Το 2002 εισήλθε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Α’ Εργαστήριο Γλυπτικής με καθηγητή τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Στη Σχολή παρακολούθησε μαθήματα Σκηνογραφίας, Ψηφιακών Τεχνών, Χαρακτικής και Ζωγραφικής τα οποία ενσωμάτωσε στη γλυπτική του. Αποφοίτησε με Άριστα. Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα έργα του βρίσκονται σε μουσεία στην Ελλάδα και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2017 πήρε το πρώτο βραβείο για το έργο του, από τον κοινωνικό σύλλογο Συμαίων ο Πανορμίτης. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα, την Κύπρο και τη Ζάκυνθο. Ζει και εργάζεται στα εργαστήριά του στην Αθήνα και τη Βιέννη.

Έλενα Πολυχρονιάδη
Η Έλενα Πολυχρονιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι 'Ελεύθερη Έκφραση', με δασκάλα την Κ. Αφρίδου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει κάνει δυο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα. Έργα της έχουν χρησιμοποιηθεί σε τηλεοπτικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής σε ενήλικες και παιδιά. Συνεργάζεται με το www.full-time.gr όπου δημοσιεύει εικαστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

Μπάμπης Πυλαρινός
Ο Μπάμπης Πυλαρινός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1966. Σπούδασε Φυσική. Ζωγραφίζει, εικονογραφεί παιδικά βιβλία και αγιογραφεί φορητές εικόνες και τοιχογραφικά σύνολα σε εκκλησίες. Διδάσκει βυζαντινή ζωγραφική. Έχει κάνει συνολικά δεκατέσσερις ατομικές εκθέσεις στη Ζάκυνθο, την Αθήνα, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Στη Ζάκυνθο πραγματοποιεί κάθε δυο χρόνια μια υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής για ένα βράδυ σε ένα μέρος ιστορικού ή φυσικού ενδιαφέροντος και με σκοπό την ανάδειξή του.

Κωνσταντίνος Ραμμίδης
Ο Κωνσταντίνος Ραμμίδης γεννήθηκε το 1973 σια Τρίκαλα Θεσσαλίας. Σπούδασε Ψυχολογία σιο Α.Π.Θ. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική μεταφέροντας τη δουλειά του στον καμβά. Τα έργα του αποτελούν τη σύνδεση της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης με τα κοινωνικά, πολιτισμικά και πολιτικά φαινόμενα τπς εποχής μας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.

 

Hanne Mi Stabell Sauge
H Hanne Mi Stabell Sauge γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε τέχνη (έμφαση σε ζωγραφική και κεραμική) και παιδαγωγικά στο Όλσο, στη Νορβηγία. Από το 1990 ζει και εργάζεται στον Βασιλικό Ζακύνθου. Τα έργα της προβλήθηκαν στη Μπιενάλε Ισπανίας, στην Πανελλήνια έκθεση κεραμικής Αμαρουσίου και στη Σύγχρονη έκθεση κεραμικής στο Πήλιο, αλλά και σε γκαλερί σε Ελλάδα και Νορβηγία. Έχει δημιουργήσει μόνιμες και κινητές εκθέσεις για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αναφορικά με τον κύκλο ζωής της θαλάσσιας χελώνας. Τα έργα της συμπεριλαμβάνουν μεγάλα ανάγλυφα και γλυπτά. Εκτίθενται σε ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο από τη Νότια Αμερική μέχρι το βορρά της Νορβηγίας. Διδάσκει στην Αυστριακή Καλοκαιρινή Ακαδημία απο το 1994.

Σοφία Σιδηροπούλου
Η Σοφία Σιδηροπούλου γεννήθηκε το 1956 στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς. Σπούδασε στο Accademia di belle Arti di Brera di Milano-Diego Esposito και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με κύρια αντικείμενα την παιδαγωγική, τη διδακτική της τέχνης και την ειδική αγωγή. Από το 1989 έχει μετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει βραβευτεί για το έργο της στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Υπήρξε καλλιτεχνικός σύμβουλος του φεστιβάλ Πατρών και εξακολουθεί να είναι ενεργό μέλος στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου.

Βασιλική Σοφρά
Η Βασιλική Σοφρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική (1987-1993) και Γλυπτική (1995-2000) στην Ανω- Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ., με διετή υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1993-95). Στη συνέχεια Γλυπτική στην Hochschule Der Kunste Βερολίνου, (1996-7) με υποτροφία της Bosch. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη από το Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υποψήφια διδάκτωρ από τη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης με θέμα διδακτορικής διατριβής που αφορά τη Νευροαισθητική. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Κροατία, Τουρκία, Παρίσι, Νέα Υόρκη, καθώς και σε μεγάλες Διεθνείς όπως η 3η Biennale του Πεκίνου, το 2008, η 4η Biennale του Maastricht, καθώς και σε πανελλήνια και διεθνή residencies. Είναι Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στη Μέση Εκπαίδευση. Ζει και εργάζεται στον Πειραιά.

Αναστάσιος I. Σταμίρης
Ο Αναστάσιος I. Σταμίρης γεννήθηκε το 1980 στην Ζάκυνθο. Σε ηλικία 7 ετών δημιούργησε το πρώτο του έργο σε πέτρα. Από το 1999 έως στο 2005 σπούδασε στο Τ.Ε.I. Αθηνών και δούλεψε δίπλα σε σπουδαίους γλύπτες. Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την γλυπτική. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του μπορεί να δει κανείς στην έκθεση που διατηρεί στον Άγιο Δημήτριο Ζακύνθου.

Μαύρα Στήθου
Η Μαύρα Στήθου είναι οικονομολόγος περιβάλλοντος με έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα των σχέσεων μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Η ερευνητική της δράση εστιάζεται στη διερεύνηση της αξίας και φυσικού περιβάλλοντος και της συμβολής του στην ανθρώπινη ευημερία. Το πρόσφατο έργο της επικεντρώνεται κυρίως στο θαλάσσιο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.
Η Μαύρα έχει μια μακροχρόνια σχέση με τη φωτογραφία η οποία έχει έναν διττό χαρακτήρα. Αφενός να διερευνήσει και να προωθήσει την κοινωνικοπολιτισμική αξία της φύσης και αφετέρου να καλλιεργήσει την προσωπική της ενσυναίσθηση. Ως αποτέλεσμα, η φωτογραφία συμπληρώνει το ερευνητικό της έργο στην προσπάθεια σύλληψης των άυλων ωφελειών που σχετίζονται με τη φύση, όπως αισθητικά οφέλη, πνευματική, πολιτιστική ευημερία, έμπνευση, αίσθηση του να ανήκεις σε ένα τόπο. Σε προσωπικό επίπεδο, η φωτογράφιση της φύσης αποτελεί έναν άλλο τρόπο να συνδεθεί με αυτήν και να βιώσει το παρόν.

Αλέξανδρος Ψυχούλης
Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε στο Βόλο το 1966 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Τα πρώτα του έργα είναι αλληλεπιδραστικές εγκαταστάσεις οι οποίες ενεργοποιούνται από τον θεατή και διερευνούν το υποσυνείδητό του, αποκωδικοποιώντας σε εικόνες ή ήχους τους φόβους του, τις επιθυμίες του ή τις αναμνήσεις του. Η διερεύνηση του τοπίου της ψηφιακής πραγματικότητας αποτελεί και σήμερα κεντρικό άξονα της δουλειάς του η οποία αποτελείται από εγκαταστάσεις στο χώρο, animation, και ζωγραφική. Το 1997 του απονέμεται το βραβείο Benesse για το έργο του Black Box με το οποίο συμμετέχει στην 47η Biennale της Βενετίας. Το 2011 το έργο του Body Milk, παρουσιάστηκε στο Guggenheim του Μπιλμπάο στα πλαίσια της έκθεσης The Luminous Interval. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων: Μια καλλιεργήσιμη έκσταση, a.antonopoulou.art, Αθήνα (2017),Alien Species, gallery Διάτοπος Λευκωσία (2011), Το δωμάτιο, antonopoulou.art, Αθήνα (2009), Θηλαστικά, Ζήνα Αθανασιάδου, Θεσσαλονίκη (2005), Body Milk, a.antonopoulou.art, Αθήνα (2005), Μίλα για τη ζωή σου σε υλικά χωρίς μνήμη, Lionheart, Βοστόνη (1999), Do you Want?, Cartwrigt Hall Art Gallery, Μπράντφορντ, Αγγλία (1998), Πουθενά δεν είναι αρκετά μακριά για να γλιτώσεις από τις εικόνες και τον πόνο που σου προκάλεσαν, Deitch Projects, Νέα Υόρκη (1998). Σήμερα είναι Καθηγητής «Τέχνης και Τεχνολογίας» στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


 

Βλ. Επίσης:
Εικαστική Δράση: «Ο κόλπος του Λαγανά: τόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού», 2018 ΚΑΙ 2019



• επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις• ημερίδες• σεμινάρια• ομιλίες• συνέδρια• εκθέσεις• θερινά σχολεία• προβολές• ταξίδια• δελτία• περιοδικά• εφημερίδες• ιστότοποι• ντοκυμαντέρ• ψηφιακές ιστορίες• διαδραστικοί τόποι
Διεύθυνση: Λαγανάς, Ζάκυνθος
Τηλέφωνο: +30 6956481146
Email: info@unescozakynthos.gr